V sobotu od 9:00: Bürgermeister náš

Bürgermeister náš

Úplněnahé Divadlo z Veselí nad Moravou se představuje:

Začalo to již na ZUŠ ve Veselí nad Moravou, kde jsme všichni navštěvovali literárně-dramatický obor pod vedením skvělé paní včelky Vítězslavy Trávníčkové.

Jednoho dne jsme ale vyrostli a stali se pro ZUŠku starými. Seknout s divadlem se ale nikomu z nás nechtělo. Šimon během jedné z našich posledních hodin dramaťáku prohlásil, že jednou bude mít Úplněnahé Divadlo. A tak vzniknul název našeho žertuznalého souboru z Moravy…

Od našeho vzniku se nám podařilo vytvořit pět inscenací. Doposud jsme se snažili střídat loutkárnu a činohru.

Naše prvotina s názvem „Nepravá tvář“ je egyptská loutková pohádka, kterou jsme secvičili během covidu, a protože nám covid znemožnil účast na krajské přehlídce v Brně, jeli jsme do Svitav a jezdíme tam dodnes. Posléze jsme totiž zjistili, že oni Svitaváci, jsou stejná krevní skupina jako my :-). Tato pohádka získala ocenění lektorského sboru na Loutkářské Chrudimi.

Další inscenace, kterou jsme vytvořili, je autorská a nese název „Bo Ženy“. Tato činohra vznikla v rámci PoSeDu – Podzimního setkání divadelníků, které se koná každý rok, taktéž ve Svitavách a tématem této události byla zrovna Božena Němcová.

V následujícím roce se nám podařilo vytvořit inscenace dvě. Jednu opět loutkovou – jejíž autorem je Martin – „Jako by se nechumelilo“. Ta nás dostala na Loutkářskou Chrudim a Jiráskův Hronov. A druhá byla zase činoherní „Půjdeš si se mnou hrát?“ a vznikla na základě hororové předlohy. Jako by se nechumelilo je stále v našem aktivním repertoáru a rádi ji hrajeme pro dětské diváky.

Nejnovější činohra, kterou jsme zatím představili pouze ve Svitavách (nečekaně), se jmenuje „Bürgermeister náš“. Jedná se o autorské dílo na motivy Werichovy Konšelské. Tuto inscenaci, vymyslel, zrežíroval a sám v ní i hraje člen našeho souboru – Šimon.

Je to naše zatím asi nejkontroverznější hra. Ještě jsme ji nehráli ani v našem rodném Veselí a zatím vyčkáváme na reakce a odborné názory porotců a našich přátel z divadelní branže. Šimon je student práv a v rámci předmětu politologie vyvstal na přednášce dotaz, který zněl asi nějak takto: „Jakým způsobem mohou mladí lidé, kteří ovšem nechtějí jít do politiky, ovlivňovat dění kolem sebe a upozorňovat na nedostatky, který náš politický systém skrývá?“. Na tuto otázku je pro Šimona odpovědí právě tato inscenace…

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>