V neděli od 12:30: Egoniášovo proroctví

Jensena Třásá:

Egoniášovo proroctví

Jensena Třásá z Prahy představuje sebe a svou inscenaci vycházející z prózy Milana Kozelky:

Text Milana Kozelky vyvrací široce zažitý předsudek, že světu kolem nás porozumíme vedeni moudrostí. Veskrze jízlivý pohled na devadesátá léta vykresluje básnicky bohatým jazykem nízké motivace politických a uměleckých celebrit, líčí úpadek čerstvě osvobozené tvorby a opájí se vizí její svévolné destrukce. V úpravě Jenseny Třásá je Kozelkův text citován pro povyražení u piva partou uklízečů. Kdokoli může představovat kohokoli, herci si předávají text během monologů a ve všeobecném zmatku přežívá jen autorovo znechucení licoměrností vůdčích osobností kultury.

Po 24 letech proměn se současný soubor Jensena Třásá skládá ze dvou mágů (LOL, PM), muzikanta (KN), básnířky (ZS) a jednoho vysloužilého butó dancera (PL). Výběr témat i způsoby zpracování jsou trvale pokřiveny patologickou hrůzou nevykrádat sama sebe, proto přeskakujeme mezi hudebními komediemi, záhrobními fraškami, pohádkami i politickými apely, vždy se snahou vypořádat se s něčím, co neumíme. Toto zaryté diletantství je i nejvýraznějším rysem našeho posledního představení Egoniášovo proroctví.

Přestože soubor má formálně režiséra (PL), podání textu je na každém z herců a většina scén vznikla ze společného úsilí na zkouškách nebo se svévolí členů vyvinula do původně nezamýšlené formy.  

Soubor: Pavel Lipavský, Karel Navrátil, Lenka Olivie Laštovičková, Zuzana Sixtová a Paul Merild

Egoniášovo proroctví Jensena zatím provedla třikrát ve Studiu Paměť v Praze a jednou na krajské postupové přehlídce Punkový píseček v KD Mlejn, též v Praze.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>