Zběsilá pípa: Pivní pohádky

rozhovor s Martinem Jaroškem, šéfem skupiny Zběsilá pípa

Zběsilá pípa už údajně zrealizovala 5 původních inscenací. Byly všechny o pivu?

Nápad vznikl koncem 90. let. Chtěl jsem napsat hru o pivu a jeho roli v české společnosti. Hra se jmenovala přímo Zběsilá pípa. Dějové linky sahají od starých Slovanů až po privatizaci Budvaru a další divoké události 90. let, kdy vyhlídky českého piva nevypadaly dobře.

Další hra se jmenovala Únos Heinekena. Nad skutečným příběhem únosu Alfreda Heinekena z roku 1983 jsme vystavěli fikci pojednávající především o globalizaci a obecně o mamutích koncernech. (Skutečností je, že Společnost Heineken nastoupila do Česka kolem roku 2000 a snažila se ovládnout český trh.)

Třetí hra Josef II byla z doby tolerančních patentů a zrušení nevolnictví. Lidé chodí na pivo, ale pivo není dobré, protestují tedy u císaře. Hru provázel pojem „české národní opruzení“. Pivo mělo nakonec vliv na to, že Josef II rozdal lidem občanky.

Čtvrtá hra Pivařky.cz byla zaměřená na emancipaci restaurací. Mají mít ženy stejná práva a stejné povinnosti jako pivaři? Vedlejším motivem jsou nečisté praktiky velkých společností – úplatky a podobně.

A teď hrajeme Pivní pohádky. V Písku uvedeme jen jakousi výseč z nich plus pásmo z minulých inscenací.

Kromě divadla se věnujete také poezii, že?

Jsou to takové instantní verše. najdete je na http://www.pivniagentura.cz/poezie-s-utopiji .

Na kterém místě běžně hrajete Pivní pohádky?

Měli jsme domovskou scénu v jedné ostravské hospodě, teď jsme se kompletně přestěhovali do ostravského Rockhillu. Máme tam kompletní zázemí, hrajeme tam a zkoušíme.

Na co se těšíte v Písku?

V Písku jsem byl několikrát. V roce 91 jsem tam dokonce působil jako hudebník. Těším se na výborné písecké pivo, které tam konečně začali vařit. Těším se, že si zahrajeme mimo náš kraj, v jižních Čechách jsme divadlo ještě nehráli.

Čeho se bojíte v Písku nebo co vás předem štve?

Přejeme si, aby nebyly povodně a dostali jsme se tam. A aby nebyly odhaleny tři případy nákazy a nemuselo se hrát za ostnatým drátem.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>