Televize – instituce – rytmus dní

Rozhovor s Janem Gérykem o kontextu inscenace Budiž pestr:

Jak vzniklo slovo pestr?

„Pestr“ je slovo „pestrý“ zkrácené tak, aby se to rýmovalo se Silvestr. Zpopularizováno názvem hlavního silvestrovského pořadu Československé televize v roce 1972 „Silvestr, budiž pestr“.

Co znamená BH feat?

BH feat. Uhřík – V několika mých prvních hrách se vždy objevovala nějaká postava, která byla členem fiktivního novojičínského divadélka Uhřík, které tím pádem bylo moderně řečeno tzv. na „featu“ (ve spolupráci, jako host). I když už to neplatí, resp. o postavách to napřímo nevíme, Uhřík zůstal. No a začátek názvu se mění vždy podle toho, kdo reálně hraje: když jsem hrál sám, bylo to HG, když s vícero novojičíňáky, bylo to NJ a teď s Bárou je to BH, což může být Barbora Hubáčková nebo taky Bára a Honza.

Pamatujete se osobně na silvestry nebo jiné rodinné události s televizi?

Já jsem byl poměrně televizní dítě, takže spoustu pohodových rodinných vzpomínek mám spojených právě se společným díváním se, včetně toho silvestrového, na televizi (a to v pravém slova smyslu, nikoli na „filmy“, ale prostě na „televizní program“). Drží se mě to doteď, mám rád i televizi jako instituci, zajišťuje pravidelný rytmus.

Jak se vám hraje, když každý z vás je, myslím, úplně jinak herecky založený – jeden spíš na verbálno, duhá spíš na fyzično (nemýlím-li se)?

Tohle je naše první společná hra, kterou budeme v Písku hrát teprve podruhé a která ani nevyžadovala mnoho zkoušení, takže zatím je těžko odpovědět. Ale jak si rozumíme mimo jeviště, tak moc cvičit nemusíme a vlastně ani kdovíjak „hrát“ a nějak to jde samo.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>