Zdá se mi to nebo je to pravda?: Nebyl letošní Šrámkův Písek neobvykle zdařilý?

Myslíte, že to tak bylo? A pokud ano, tušíte, proč tomu tak bylo?

Šrámkův Písek je už mnoho let výjimečnou divadelní přehlídkou. Za méně než 48 hodin člověk vidí kolem 14 představení, účastní se mnoha debat, sní mnoho klobás nebo nakládaných sýrů, vypije neměřitelně nápojů, občas i chvíli spí.

Hlavně ovšem: dosti pečlivě vybraní hrající tvůrci mají vždy téměř všichni společnou jednu věc: intenzivně umělecky hledají; zdařile nebo nezdařile, srozumitelně nebo nesrozumitelně, vlídně nebo nevlídně, s řemeslem nebo bez řemesla, více či méně připraveně, obvyklejší či neobvyklejší formou, …

Myslím ale, že letošní ročník byl výjimečný zdařilostí či kvalitou provedených performancí. V mnohých ročnících si člověk sice užíval bohatosti forem a skutečné hledajícnosti tvůrců a nekomerčnosti a nekompromisnosti a otevřené mysli a podobně, což je podle mého názoru samo o sobě skvělé a s přehledem to stojí za ten jarní víkend, nebývalo ovšem možné říci, že se občas neznudil nebo neotrávil značnou mírou řemeslné divadelní nekvality (týkalo se to dramaturgicky nezvládnutých kusů, chybného odhadu hereckých možností performerů, nezvládnutí prostoru, základních řemeslných nedovedností apod.).

Figura cum figuris, foto Milan Strotzer

Letos si ovšem vzpomínám ze zhruba 14 představení snad na dvě, která mě v nějakém smyslu unavila, nezaujala. Zbytek byl pro mě buď doslova vzrušující nebo alespoň s přehledem stál za vidění a prožití. Je to náhoda, šťastná konstelace čehokoli? Nebo je to nějak zákonité?

Má více lidí potřebu hrát nekonvenční divadlo? Má více lidí nějaké zkušenosti nebo dovednosti? Má více lidí otevřenější vztah k umění obecně, větší přehled atd.? Je více skvělých učitelů v ZUŠkách? Nebo je to všechno letos náhoda? Nebo nic zdařilého nebylo a jen se mi to zdálo? Co myslíte?

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>