Vzpomínka jako odkaz minulosti, emoce i dar!

Pražské uskupení Akolektiv Helmut ozdobilo letošní Šrámkův Písek imaginativním projektem S čaganem lamag nohy, v němž se okouzlujícím způsobem v konzistentní tvar snoubí výrazové prostředky několika divadelních stylů i forem.

Syntéza dokumentu, pohybového divadla, činoherních principů, loutkohry i videoartu v žádném případě není samoúčelnou koláží, ale nanejvýš funkční jevištní definicí otisků kolektivní mysli, i paměti časoprostoru.

Z atmosféricky působivého úvodu, jenž připomíná divadelní variantu žánru found footage, se postupně vylupuje formálně sebevědomá, a excelentně kolektivně odehraná výpověď o historických i kulturních paradoxech, v níž se adekvátního prostoru dostane baladické temnotě, i žádoucímu humornému odlehčení.

Podobně jako např. v Holdstockově literárním fantasy cyklu o Lesu Mytág se zde různé vrstvy času i lidské fantasie prolínají, a vytvářejí komplexně motivicky propletenou, a audiovizuálně naprosto vtahující změť, jež úderně atakuje divácký rozum i cit. Z hlediska herecké práce je nutno vyzdvihnout příkladnou práci s postupně houstnoucí atmosférou, i scénickými repeticemi.

Akolektiv Helmut přichází s divadlem, jež přátelsky kyne Janu Nebeskému i Handa Gote, přesto však zůstává výsostně svým. Dlouho jsem takové postrádal. Událost sezony. Děkuji!

Petr KlariN Klár

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>