debata: Hana Voříšková, Choceň – Nikdy naráz netrápí tě mráz a oblak komárů

PV: Připomíná letitou debatu s Hankou Voříškovou, kterou se snaží dotlačit k temnějším tématům. Hanka na to prý tentokrát vyzrála. Uchvácen. Přišla s něčím, co je krásné, promyšlené, poetické, intenzivní a s dokonalým rytmem. Je jeho hvězda, hrdinka. A dělá to opakovaně. Přijde, nabídne. Letos ale dokonalá bouda. Udička v první části: příběh, který známe. V druhé polovině: hard-core horor.

Obecné poučení: při průběžném tvoření umělec vzbuzuje určitá očekávání. Hanka je příkladem pozitivním překonávání těchto očekávání. Téma občanské – Všichni máme nároky na společnost, aby nás udržovala ve vatě a neuvědomujeme si, že nám stačí mnohem méně. Konkrétní metafora, Kritika společnosti.

Abychom se cítili dobře, musíme být vděční. Filosofie o našem vývoji skrze generace, které si prožily peklo.

Těší se z využití předlohy/překladatele Ladislava Nováka.

ZM: Bezprostředně s Hankou šla. Hanka posouvá žánr v tom, že nejde jen o divadlo objektů. Ač nejde inscenaci označit jako objevnou, je obohacující překračování žánrů, rozrušování hranic. Práce s výtvarným znakem. Krásná forma.

TŽ: V divadelním prostředí je důležité i výtvarno. Je pomálu výtvarných experimentů, metafory. Díl zodpovědnosti výtvarníka/autora/performera – alchymie s objekty. Nejen animátoři a herci. Snoubí se tvar u performerky. Prezentuje mentální alchymii. Divadlo objektů, výtvarné metafory, živel výtvarnosti, který se na diváka valí.

VH: Precizní práce s předlohou, textem, znakem i předáním divákům. Rozdíly jednotlivých repríz, co viděl, jsou jen v drobných nuancích.

Autorka: Víc punku a sprosté slovo. Diskuse s PV.

PV: Popisuje ideální proces tvůrčí práce: Panuje všeobecná představa, že když je člověk divadelník, bude dělat divadlo. Když malíř, bude malovat…” Ideální, i z hlediska experimentu, je obrátit postup. Hledám téma a ptám se tématu, jaké médium vyžaduje. Jako model pro inspiraci. Jak to říct tím nejlepším způsobem.

Vysvětlivky: PV – Petr Váša, TŽ – Tomáš Žižka, ZM – Zoja Mikotová, VH – Vladimír Hulec, LR – Luděk Richter, POM – Petr Odo Macháček, Plénum – všehochuť diváků, Soubor – tým dané inscenace

Přidat komentář

1 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackbacks a Pingbacks: